Obrázek: Díky změněnému vedení vzduchu v tlakovém kanálu se podařilo snížit otáčky dmychadla AirSep a tím i zatížení na hnací větev, čímž se zvyšuje efektivita a umožňuje vyšší průtokový výkon. (©GRIMME)

AIRSEP 290 – Odborník na kamenité půdy

Na veletrhu Agritechnica 2013 přestavila společnost GRIMME společně s firmou SPUDNIK, která také patří k podnikové skupině GRIMME, oddělovač AirSep, který získal od instituce DLG zlatou medaili.

Veröffentlicht am 23. August 2024 - von Christina Klöcker

Na veletrhu Agritechnica 2013 přestavila společnost GRIMME společně s firmou SPUDNIK, která také patří k podnikové skupině GRIMME, oddělovač AirSep, který získal od instituce DLG zlatou medaili. Tento obzvlášť na kamenité půdy vhodný oddělovač byl v uplynulých letech rozsáhle vyvíjen a byl zaintegrován do samostatné konstrukční řady strojů – nový AIRSEP 290. Díky četným změnám, jako například změněným přívodem produktu nebo optimalizovanou montážní polohou dmychadla AirSep, se výrazně zvyšuje spolehlivost a odolnost.

 AirSep-Trenngerät 3D_06_©GRIMME.webp

Obrázek: Díky změněnému vedení vzduchu v tlakovém kanálu se podařilo snížit otáčky dmychadla AirSep a tím i zatížení na hnací větev, čímž se zvyšuje efektivita a umožňuje vyšší průtokový výkon. (©GRIMME)

 

Plynulé nastavení sítového pásu

AIRSEP 290 je vybaven plně hydraulickým pohonem. Tím lze nastavovat všechny sítové pásy, včetně volitelného sběrného pásu a oddělovačů nezávisle na otáčkách motoru (otáčkách vývodového hřídele) traktoru.

 

Tím, že nejsou použity mechanické hnací komponenty, dochází ke zlepšení přístupnosti pro čisticí a údržbové práce. Rychlosti všech sítových pásů včetně pásu na hrubou nať se nyní znázorňují v km/h, takže může řidič snáz nastavovat rychlosti pásů vůči zvolené rychlosti jízdy traktoru. Otáčky druhého sítového pásu a pásu na hrubou nať lze přitom nastavovat navzájem nezávisle. Na přání lze řidiči usnadnit práci pomocí Speedtronic-Web a Speedtronic-Sep, které umožňují automatickou regulaci všech rychlostí pásů.

 

Optimalizace podél toku produktu

Optimalizace geometrie výkyvného rámu umožňuje snížení hmotnosti a lepší přizpůsobení na obrysy půdy, čímž se zabraňuje případnému hromadění natě. Pro šetrnější zacházení s produktem a snížení případných ztrát bylo zvětšeno překrytí mezi prvním a druhým sítovým pásem. Díky optimálnímu umístění pohonu pásu hrubé natě bylo možné zvýšit jak produktivitu tak i životnost. Pro zlepšení komfortu při údržbě stroje přispívají také centrální mazací lavice pro zásobníky a nápravu ale také volitelně dodávané centrální promazávání. Zásobník na kameny byl navíc zvětšen na kapacitu 1 m3.

AirSep-Trenngerät 3D_01_©GRIMME.webp

Obrázek: Na předávání z 2. sítového pásu k oddělovači AirSep byl nahrazen přiváděcí pás poháněným hladkým válcem, čímž došlo ke zlepšení přívodu produktu. (©GRIMME)

 

Více místa a pohodlí pro personál

Pro zlepšení komfortu třídícího personálu byla zavedena další zlepšení. Plošinu na levé straně stroje lze nyní vysunout, takže zde může pohodlně pracovat až 5 osob.

Navíc jsou k dostání výškově nastavitelné stupínky, které umožňují třídicímu personálu příjemnou pracovní výšku. Kromě toho je k dostání také vodotěsný ukládací box, čalounění na rozdružovacím stolu, držák nápojů a nádoba na mytí rukou s objemem 15 l.

 

Celkem se podařilo díky uvedeným zlepšením podstatně zlepšit spolehlivost a životnost stroje, takže se sériová výroba AIRSEP 290 od roku 2024 používá v praxi v novém, funkcionálním designu.

AIRSEP 290_12_©GRIMME.webp

Obrázek: AIRSEP 290 je sériově vybaven standardním zásobníkem o objemu 9 t a je volitelně k dostání s NonstopZásobníkem o kapacitě 7,5 t s velkou překládací šířkou. (©GRIMME)


Du möchtest keine Neuigkeiten mehr verpassen? Bleibe immer mit uns in Verbindung.

Melde Dich für unseren Newsletter an und bekomme die Neuigkeiten von GRIMME aus erster Hand.

Deine Email Adresse