Obrázek: PRIOS 440 ve variantě pro záhony lze používat k sázení do separovaných ale i předfrézovaných záhonů. (©GRIMME)

PRIOS 440 nyní s podvozkem pro pěstování brambor v záhonu

V sezóně 2025 představí firma GRIMME novou variantu zařízení PRIOS 440 pro pěstování brambor v (oddělených) záhonech.

Veröffentlicht am 23. August 2024 - von Christina Klöcker

V sezóně 2025 představí firma GRIMME novou variantu zařízení PRIOS 440 pro pěstování brambor v (oddělených) záhonech. Dva roky po představení zařízení PRIOS 440 bylo portfolio 4řádkových tažených sázecích strojů doplněno také o tento způsob pěstování.

PRIOS 440 Beet (01)_©GRIMME.webp

Obrázek: PRIOS 440 ve variantě pro záhony lze používat k sázení do separovaných ale i předfrézovaných záhonů. (©GRIMME)

 

Modulární způsob konstrukce známý u PRIOS 440 je znovu použit také u verze na záhony. Díky nové nápravě je nyní možné natáčet kola o +/-30°, což umožňuje maximální obratnost na úvrati. Přes výplním v zásobníku, které byly nutné kvůli podvozku, má tento zásobník i nadále kapacitu 4 t. Zařízení na formování hrůbků pro „hybridní hrůbky“ (kombinuje výhody tvarování hrůbku pomocí mřížových válců v souladu se skladbou rostlin s výhodami hrůbkových plechů) známé u PRIOS 440, je taktéž k použito u verze na záhony.

 

Samostatné hloubkové vedení

U PRIOS 440 Beet jsou snímány a hloubkově naváděny oba záhony nezávisle na sobě. Tak může stroj zaměřit přesnou hloubku ukládání hlíz i v případě nerovného terénu.

Pro snímání v rámci hloubkového vedení je u každého záhonu používána jedna kluzná patka. Za sázecími prvky se navíc měří zakrytí hlízy pomocí ultrazvuku. 

Leitblech Düngerschaar_©GRIMME.webp

Obrázek: Díky rozdělení záhonu je i při nerovnoměrných záhonech zajištěna plná struktura hrůbku. (©GRIMME)

 

Lze používat kompletní Section Control

Pro úsporu provozních prostředků lze pomocí Section Control zapínat dávkovač hnojiva, soustavou sudů a sázecí prvky navzájem nezávisle a pro každý řádek jednotlivě (zapínání jednotlivých řádků pomocí „funkce Multiboom“). Takto lze podstatně snížit unik živin do okolí, především při zakládání pojezdových uliček nebo při vyndávání kolíků. Rozemletí hnojiva na prášek v nádrži na hnojivo se zabraňuje vypínáním dávkovacích šneků u příslušných řádků a míchacího hřídele.

 

Volitelná výbava

Aby bylo možné co nejlépe udržovat zeminu v záhonu, lze volitelně přidat vodicí plechy pro hnojící radlice. Dále je k dostání hlásič prázdných dávkovačů hnojiva. Díky včasnému varování se zabraňuje tomu, aby části pole neúmyslně zůstaly bez hnojiva, což by mohlo vést k nerovnoměrnému rozdělení živin.


Du möchtest keine Neuigkeiten mehr verpassen? Bleibe immer mit uns in Verbindung.

Melde Dich für unseren Newsletter an und bekomme die Neuigkeiten von GRIMME aus erster Hand.

Deine Email Adresse